Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 09:31 - Рига - Стокхолм - Рига
Автор: stpassion Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2799 Коментари: 2 Гласове:
2



Зa това пътешествие трябваше да пиша преди няколко седмици, но чак сега имам възможност. Всичко почна на 8-ми април. 10 часа. Каунас. Натоварихме се на афтобуса всички еразмуси + още няколко човека от едно друго общежитие и потеглихме към  Рига,за която почти нищо не знаех, да де , нищо освен че е столица на Латвия. След 3-4 часа път градът ни посрещна с реката си, мостовете, красивите сгради око нея, мнoгoбройните кули на църквите и старите сгради... Направо като в приказка! За съжаление първия ден нямахме много време за разходки, направихме си само пикник в парка в центъра на града.
След това се отправихме към фетибота и съответно към купон цяла вечер с горещи бразилски ритми, танцьорки ,които ни събраха очите с прекарасните си тела и движения и танцьори, които ни спраха дъха с капоиераааааа... (мечта ми беше да гледам наживо :):):):) ) дивяли сме до сутринта (да, това са излишни подробности,които от самосебе си се подразбират).
В 8 часа радиото на ферибота съоб6ти ,че след 1 час ще пристигнем в Стокхолм и със Стоян отиохме да пием кафе на пaубата. 6веция ни посрещна с мъгла и красиви закътани заливчета, малки кейчета и много мистика. Стокхолм!!!!! Стокхолм!!!!! Дестинация, която ,ако има възможност ,човек в никакъв случай не трябва да изпуска! Стoхколм... Всичко от началото до края те кара да се чувстваш като Алиса в станата на чудесата. Тесните улички около главната улица в стария град, внушителните катедрали, дворецът на краля, величествените кули, голямата главна улица, парламентът и всички останали сгради и улици, чийто имена не знаехме .... всичко беше ... неописуемо!!! Всичко носеше един особен дух ... Дали заради хората, които бяха толкова цветни.... там могат да се видят абсолютно всякакви типове ... Дали заради мнооооогоото колелета... Дали заради мнoгoбройните галерии или посто заради мрачното време, което всеки момент чакаше да си тръгнем сякаш,че да почне да вали... Дали заради мъглата... Кой знае,но Стокхолм завинаги ще остане за мен като град от филм на Тим Бъртън ,но за разлика от това главните герои - жителите, ще бъдат цветни и ярки, весели и отзивчиви :) Топли хора :)
След като се върнахме на ферибота (6 часа обикаляхме из Стокхолм) си взехме по една бира със Слави и седнахме до един голяяяяам френски прозорец на 4-тя етаж на ферибота и гледахме фиордите ... Малки заливчета, островчета, целите  борова гора, тънка мъгла и малки дъврени кейчета и къщички пръснати напред-назад. Как да не ти се иска да живееш там?! Толкова беше краиво.. Напомняше ми на един от скалистите заливи ,където сме ходили за зарган с родителите ми и техни приятели... И като се сетя как е изнасилено сега черноморието ни, няма как да не ми се прииска да се преселя нанякъде,защото от тази чалга в начина ни на живот просто ми е до гуша... Но както и да е, сега разказвам за хубави неща и още не съм приключила, тъй че няма да се отплесвам :) Хубаво е да се поучим от шведите - за това,че са си запазили природата. Да, имаше къщи, но нито бяха грандимански, нито бяхя наредени една до друга, а бяха малки (до 2-3 етажа) и на разстояние една от друга, с кейчета задължително, а най-хубави ми бяха тези на острвочетата, до които се стигаше с лодка и в повечето случаи бяха само от дърво ... :) Е.. красота ..
Вечерта продължи с латино партиииииии :)))))) Цяа вечер лудуване :)
Рига :) Отново Рига, но този път за повече време и с много повече хубави впечатления. Големи катедрали в готически стил, златни куполи, православни църкви също, мноооого сгради с кули и мнооооого красива архителктура по главната улица и въобще в целия център на града :) Голеееми и красиви мостове свързваха двете частя на града, които беше разполовен от река Даугава (не знам точно как трябва да е на български всъщност....). Разхождахме се с Паулина , Карличка (чехкинята - на португалската Карла и викаме Фуфиня) и Пакооо (испанеца), правихме много сминки, забавлявахме се, много смях ,много лудости :) Ходихме в Националния музей за изобразително изкуство . Мноооооого беше малък ... Нещо като библиотека Пейо Яворов в Бургас по "Богориди". Не бих казала,че там видяхме нещо интерено... Имаше изложба на някакъв съвременен автор ... Днес изкуството е да рисуваш гениталий .... :Д Натам отива работата.... :Д Както и да е ... След това отидохме до един хотел, на 26-тия етаж на които имаше кафе, от което се виждаше целия град... Толкоооова беше красивоооооо !!!! Красиво , красивооо, тази дума я повторих 100 пъти все едно не знам други,но наистина освен тази сега нищо друго не мога да напиша... (като се върна в България трябва да си пречистя мозъка с няколко книги,че леко е закърнял....) ... В 4 часа си тръгнахме към Каунааас. :) Около 8 часа пристигнахме в градът на русите жени ... Станно се чувтвахме след толкова прекрасни места, които видяхме и особено много ни направи впечатление разликата м/у хората... В Рига и Стохколм видяхме много и раzли4ни хора и всичките излгейдаха приветливи и бяха готови да ти помогнат ,ако имаш нужда... В Каунас улиците ги владеят гангстерите, бабаидите... Буграските адидaсчета, но в Литовски вариант... Момичетата са мутреси в повечето случаи... Ако си облечен по-различно, те гледат накриво. Ако си чужденец, се е случвало баби да те слуват в афтобуса .... Но бяхме свикнали с тези неща след 2 месеца живот там и сега разликата ни се струваше още по-голяма... И дали заради "стреса" от студенината на хората, дали заради 3-те дни нон-стоп заедно всички станахме още по-близки и в последните няколко седмици това осезателно се забелязва... :) Но за това в следватата тема :)




Тагове:   Стокхолм,


Гласувай:
2



1. phoenix2000 - Де са
26.04.2010 09:38
снимките
цитирай
2. stpassion - vyv facebook
26.04.2010 10:54
vyv facebook
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stpassion
Категория: Лични дневници
Прочетен: 72335
Постинги: 19
Коментари: 28
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930